Klopsy w pomidorach
Proste i szybkie.
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka musztardy
- 7-8 pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Połowę cebuli i czosnku wymieszaj z mięsem. Dodaj odciśniętą kajzerkę oraz starty ser. Wbij jajko. Dołóż musztardę. Przypraw solą i pieprzem, wyrób. Z mięsnej masy uformuj klopsiki. Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj ok. 15 minut.
2. Pomidory sparz, obierz i oczyść. Pozostałą cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Sos gotuj 5 minut (ew. zmiksuj pomidory). Pod koniec zagęść mąką wymieszaną z wodą. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Klopsiki wyjmij łyżką cedzakową, włóż do sosu.
3. Gotowe danie udekoruj świeżą bazylią.