Kluseczki w pesto
Kluseczki w pesto to proste i wbrew pozorom lekkie danie, które z powodzeniem podać możesz na obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu i sycące zagości w twoim domu na długo!
Obierz ziemniaki, umyj i gotuj w lekko posolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij je przez praskę i odstaw na ok. 20 minut. Bazylię opłucz, listki wrzuć do malaksera. Zetrzyj parmezan, dodaj do niego czosnek i dorzuć do malaksera. Całość zmiksuj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką i uformuj z ciasta wałeczki. Pokrój je na kawałki. Powstałe kluseczki wrzuć na wrzątek. Gotuj 3-5 minut.
Kluseczki polej sosem pesto, posyp kawałkami łososia i wymieszaj. Udekoruj jeszcze wiórkami parmezanu.