Kluseczki w towarzystwie cukinii

Danie we włoskim stylu. Możesz je przygotować w prosty sposób!

Gnocchi z cukinią
Gnocchi z cukinią123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj, osusz i obetnij stwardniałą końcówkę, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem i szczyptą soli, odłóż na 5 minut, najlepiej na sitku, bo cukinia puści trochę soku. Gnocchi zalej wrzątkiem. Pomidorki umyj i, zależnie od wielkości, przekrój na połówki lub ćwiartki. Oberwij listki bazylii i umyj je, a następnie delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Bazylię pokrój w paseczki. Odcedź gnocchi. Fetę zmiksuj ze śmietaną i obranym czosnkiem na gładki sos. Przełóż do małej miseczki i wstaw do lodówki na czas przygotowania dania.  

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć odcedzone gnocchi i podsmaż 2-3 minuty. Dodaj odsączoną cukinię i podsmaż kolejne 3 minuty. Kluseczki z cukinią przesuń na bok patelni i wrzuć pomidorki. Podsmaż je. Gdy już lekko się zrumienią, wymieszaj je z gnocchi. Posyp większością pokrojonej bazylii i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Gnocchi przełóż do miseczek i udekoruj kleksem z sosu. Resztę sosu podaj obok w miseczce lub w sosjerce. Danie posyp resztą bazylii i od razu podawaj.

Jak zrobić leczo z cukiniiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas