Zapiekanka, którą wymyśliła francuska arystokracja. Chrupiąca poezja

Zapiekanka au gratin - prosty patent na ziemniaki, które znikają z talerzy w sekundę
Zapiekanka au gratin - prosty patent na ziemniaki, które znikają z talerzy w sekundę123RF/PICSEL

Ziemniaki au gratin - francuski romans z prostotą

Skąd pochodzi nazwa au gratin?

Zobacz również:

Kto wymyślił ziemniaki au gratin?

Jak przyrządza się ziemniaki au gratin?

Kostka ziemniaczanego zapiekanki z chrupiącą powierzchnią, ułożona na listkach świeżej rukoli na białym talerzu.
Zapiekanka au gratin złożona z 15 warstwThe Washington PostGetty Images

Warianty i odmiany au gratin

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i świeżymi ziołami, zapieczona na złocisty kolor, podana w białym żaroodpornym naczyniu obok lnianej serwetki, na stole widoczne kawałki boczku oraz gałązka rozmarynu.
Zapiekankę au gratin można podać z boczkiem123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Dlaczego warto je zrobić?

    Przepis na ziemniaki au gratin z twistem czosnkowym

    Zapiekanka ziemniaczana z cienko pokrojonymi ziemniakami, kremowym sosem i ziołami, podana w żeliwnej patelni na ozdobnym podkładzie.
    Zapiekankę au gratin warto po wierzchu posypać świeżymi ziołami123RF/PICSEL
    • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego)
    • 300 ml śmietanki 30%
    • 200 ml mleka
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g sera gruyère lub ementalera
    • 30 g masła
    • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
    1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny).
    2. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.
    3. Ułóż warstwę ziemniaków, posól, popieprz, posyp odrobiną startego sera.
    4. Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki.
    5. W rondelku podgrzej mleko ze śmietanką, przeciśniętym czosnkiem i gałką muszkatołową.
    6. Zalej ziemniaki ciepłą mieszanką i posyp resztą sera.
    7. Piecz około 60 minut w 180°C, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
    8. Podawaj gorące - najlepiej prosto z pieca.

    Zobacz również:

    Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 145: Bartłomiej TopaINTERIA.PL