Kluski na deser
Przywołaj wspomnienia pyszności dzieciństwa!
Z twarogu i kaszy z truskawkami
Sposób przygotowania
1. Z laski wanilii wyjmij ziarna. Białka oddziel od żółtek. Twaróg zmiksuj z żółtkami, kaszą manną i ziarnami wanilii. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ostrożnie przełóż ubitą pianę do masy serowej, wymieszaj. Formuj kulki. Gotuj około 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.
2. Kisiel przygotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Gorący kisiel wyłóż na talerz, posyp truskawkami. Ułóż kluski posypane startą skórką cytrynową i pistacjami. Udekoruj listkami mięty.
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub ugnieć dobrze praską, dodając łyżkę masła. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli, ugnieć ciasto. Formuj z niego niewielkie placki.
2. Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki, Każdą śliwkę wkładaj do placuszka, posypuj cukrem, zaklejaj, formując dłońmi małą kulkę. Odkładaj na posypany mąką blat. Zagotuj wodę w dużym garnku, wrzucaj kolejno kilka knedli, gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Podawaj z miętą i cukrem pudrem.