Kluski na deser

Przywołaj wspomnienia pyszności dzieciństwa!

Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami123RF/PICSEL

Z twarogu i kaszy z truskawkami

Sposób przygotowania

1. Z laski wanilii wyjmij ziarna. Białka oddziel od żółtek. Twaróg zmiksuj z żółtkami, kaszą manną i ziarnami wanilii. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ostrożnie przełóż ubitą pianę do masy serowej, wymieszaj. Formuj kulki. Gotuj około 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.

2. Kisiel przygotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Gorący kisiel wyłóż na talerz, posyp truskawkami. Ułóż kluski posypane startą skórką cytrynową i pistacjami. Udekoruj listkami mięty.  

Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymInteria.tv
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub ugnieć dobrze praską, dodając łyżkę masła. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli, ugnieć ciasto. Formuj z niego niewielkie placki. 

2. Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki, Każdą śliwkę wkładaj do placuszka, posypuj cukrem, zaklejaj, formując dłońmi małą kulkę. Odkładaj na posypany mąką blat. Zagotuj wodę w dużym garnku, wrzucaj kolejno kilka knedli, gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Podawaj z miętą i cukrem pudrem. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas