Kluski na deser
Przywołaj wspomnienia pyszności dzieciństwa!

Z twarogu i kaszy z truskawkami
Składniki
- laska wanilii
- 2 jajka
- 40 dag twarogu
- 12 łyżek kaszy manny
- szczypta soli
- dodatki
- 2 opakowania kisielu truskawkowego
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 cytryny
- łyżka mielonych pistacji
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Z laski wanilii wyjmij ziarna. Białka oddziel od żółtek. Twaróg zmiksuj z żółtkami, kaszą manną i ziarnami wanilii. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ostrożnie przełóż ubitą pianę do masy serowej, wymieszaj. Formuj kulki. Gotuj około 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.
2. Kisiel przygotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Gorący kisiel wyłóż na talerz, posyp truskawkami. Ułóż kluski posypane startą skórką cytrynową i pistacjami. Udekoruj listkami mięty.

Składniki
- ciasto
- 1/2 kg ziemniaków
- szklanka mąki
- jajko
- szczypta soli
- łyżka masła
- farsz
- 1/2 kg śliwek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub ugnieć dobrze praską, dodając łyżkę masła. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli, ugnieć ciasto. Formuj z niego niewielkie placki. 2. Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki, Każdą śliwkę wkładaj do placuszka, posypuj cukrem, zaklejaj, formując dłońmi małą kulkę. Odkładaj na posypany mąką blat. Zagotuj wodę w dużym garnku, wrzucaj kolejno kilka knedli, gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Podawaj z miętą i cukrem pudrem.