Niegdyś przysmak, dziś zapomniane warzywo. Świetne dla serca i odchudza
Dawniej to warzywo gościło niemal na każdym polskim stole, dziś niektórzy nawet nie kojarzą jego nazwy. Warto, by wróciło do diety, zwłaszcza seniorów, bo ma w sobie bogactwo cennych składników odżywczych przydatnych szczególnie osobom borykającym się z problemami z sercem, wysokim ciśnieniem i cholesterolem. O czym mowa?

Zapomniane warzywo korzeniowe
Dawniej nazywano je "szparagami dla ubogich". Przyrządzano je podobnie - obrane, gotowane i podawane z masłem i bułką tartą. Były cenionym dodatkiem, ale też stanowiły główne danie, bo potrafiły nasycić i dobrze komponowały się z dodatkami ze względu na swój delikatny, nieprzytłaczający, kremowy smak. Skorzonery, czyli wężymordy, to cenne warzywa korzeniowe. Wyglądają niepozornie, według niektórych jak ciemne gałązki. Po umyciu i obraniu przypominają nieco białe szparagi, ich konsystencja i smak także zdają się imitować to warzywo. Choć dziś już niewiele osób pamięta o skorzonerze, warto pochylić się nad nią, ze względu na jej zdrowotne właściwości.
Skorzonera - strażnik wagi, ciśnienia i cholesterolu
Co takiego zawiera w sobie skorzonera, że powinna zagościć na talerzach zwłaszcza wśród seniorów? Oto dlaczego wężymord jest dobry dla zdrowia:
- Wspomaga trawienie - dzięki wysokiej zawartości błonnika i inuliny poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
- Działa korzystnie na florę jelitową - inulina jest pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych.
- Pomaga regulować poziom cukru we krwi - niski indeks glikemiczny i obecność błonnika spowalniają wchłanianie glukozy.
- Chroni układ sercowo-naczyniowy - potas i błonnik obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu.
- Wzmacnia odporność - obecność witaminy C, inuliny i antyoksydantów wspomaga barierę immunologiczną.
- Działa detoksykująco - wspiera pracę wątroby i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
- Może wspomagać odchudzanie - syci, ale ma mało kalorii i dużo błonnika.
Dzięki sporej zawartości dobrze przyswajalnych składników odżywczych, skorzonera stanowi świetne źródło:
- błonnika pokarmowego
- inuliny
- witaminy C
- witaminy E
- witamin z grupy B
- potasu
- magnezu
- żelaza
Najprościej ugotować skorzonerę do miękkości i podawać z dodatkiem masła na przykład jako zastępstwo dla ziemniaków. Ciekawą opcją jest pokrojenie ugotowanego wężymordu w talarki i podsmażenie go na patelni wraz z jajkiem i cebulką.
Smacznego!