Niegdyś przysmak, dziś zapomniane warzywo. Świetne dla serca i odchudza

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Delikatne i kremowe, niemal rozpływa się w ustach. Szkoda, że dziś mało kto pamięta o tym warzywie
Delikatne i kremowe, niemal rozpływa się w ustach. Szkoda, że dziś mało kto pamięta o tym warzywieCanva ProINTERIA.PL

Zapomniane warzywo korzeniowe

Zobacz również:

Skorzonera - strażnik wagi, ciśnienia i cholesterolu

  • Wspomaga trawienie - dzięki wysokiej zawartości błonnika i inuliny poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Działa korzystnie na florę jelitową - inulina jest pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych.
  • Pomaga regulować poziom cukru we krwi - niski indeks glikemiczny i obecność błonnika spowalniają wchłanianie glukozy.
  • Chroni układ sercowo-naczyniowy - potas i błonnik obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu.
  • Wzmacnia odporność - obecność witaminy C, inuliny i antyoksydantów wspomaga barierę immunologiczną.
  • Działa detoksykująco - wspiera pracę wątroby i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
  • Może wspomagać odchudzanie - syci, ale ma mało kalorii i dużo błonnika.
  • błonnika pokarmowego
  • inuliny
  • witaminy C
  • witaminy E
  • witamin z grupy B
  • potasu
  • magnezu
  • żelaza