Kluski śląskie
Do tradycyjnego obiadu.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków, - ok. 3/4 szklanki mąki pszennej, - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 jajka, - sól, - 10 dag wędzonego boczku, - 1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego formować okrągłe kluski ( rękoma obsypanymi w mące pszennej), kłaść je na stolnicy, lekko spłaszczyć i w każdej klusce zrobić palcem wgłębienie. Wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min. Na rozgrzanym oleju zeszklić piórka cebuli, dodać do niej kostkę z boczku wędzonego i jeszcze chwile smażyć. Okrasą polewać kluski. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 5 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".