Kluski śląskie

Do tradycyjnego obiadu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego formować okrągłe kluski ( rękoma obsypanymi w mące pszennej), kłaść je na stolnicy, lekko spłaszczyć i w każdej klusce zrobić palcem wgłębienie. Wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min. Na rozgrzanym oleju zeszklić piórka cebuli, dodać do niej kostkę z boczku wędzonego i jeszcze chwile smażyć. Okrasą polewać kluski.
Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 5 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas