Kluski śląskie z boczkiem
Doskonałe jako dodatek i jako samodzielne danie

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy
- 2 jajka
- 8 dag masła
- 20 dag boczku
- cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką.
2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie.
3. Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przysmaż cały czas mieszając.
Kluski podawaj z boczkiem.