Reklama

Reklama

Kluski śląskie z gulaszem

W naszej kuchni znajdziemy mnóstwo dań mącznych i ziemniaczanych, często zapożyczonych z całej Europy. Przyrządza się je łatwo i są bardzo pożywne.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej,
  • sól.

Składniki na gulasz

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 2 duże cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki smalcu,
  • szklanka bulionu,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • listek laurowy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Ostudź, obierz i zmiel w maszynce. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem.

Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu stopionym w rondlu. Dodaj mięso, podsmaż ze wszystkich stron. Wlej bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, oprósz papryką, solą i pieprzem. Duś przez około 45 min na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi, polanymi obficie sosem. 

Dowiedz się więcej na temat: kluski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje