Kluski śląskie z gulaszem

W naszej kuchni znajdziemy mnóstwo dań mącznych i ziemniaczanych, często zapożyczonych z całej Europy. Przyrządza się je łatwo i są bardzo pożywne.

Pyszne kluski z gulaszem
Pyszne kluski z gulaszem 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Ostudź, obierz i zmiel w maszynce. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem.

Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu stopionym w rondlu. Dodaj mięso, podsmaż ze wszystkich stron. Wlej bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, oprósz papryką, solą i pieprzem. Duś przez około 45 min na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi, polanymi obficie sosem. 

Jak zrobić kluski śląskie?Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas