Kluski śląskie z gulaszem
W naszej kuchni znajdziemy mnóstwo dań mącznych i ziemniaczanych, często zapożyczonych z całej Europy. Przyrządza się je łatwo i są bardzo pożywne.

Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 1-2 jajka,
- 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej,
- sól.
Składniki
na gulasz
- 700 g łopatki wieprzowej,
- 2 duże cebule,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki smalcu,
- szklanka bulionu,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- listek laurowy,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Ostudź, obierz i zmiel w maszynce. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem.
Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu stopionym w rondlu. Dodaj mięso, podsmaż ze wszystkich stron. Wlej bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, oprósz papryką, solą i pieprzem. Duś przez około 45 min na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi, polanymi obficie sosem.