Kluski z makiem
Na wigilijny stół.
- 1/2 opakowania makaronu muszle (25 dag - 30 sztuk muszli),
- 1 szklanka maku (ok. 20 dag),
- 1 szklanka śmietanki,
- 10 dag cukru,
- 4 - 5 łyżek miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- po 5 dag rodzynek i suszonych fig,
- po 5 dag obranych migdałów i łuskanych orzechów,
- 1 kieliszek rumu,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, sól; Przygotowanie:
Rodzynki skropić rumem, odstawić do namoczenia. Mak opłukać kilka razy w zimnej wodzie, zalać wodą tak, aby był tylko przykryty, ugotować na małym ogniu do miękkości przez około 20 minut. Odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Zmiksować ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wanilią startą na drobnej tarce. Figi, migdały i orzechy posiekać, dodać do masy makowej razem z namoczonymi w rumie rodzynkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Masę makową starannie wymieszać. Muszle ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, osączyć na sicie, ułożyć na talerzu. Do środka muszli włożyć po łyżeczce masy makowej. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej. Przygotowanie 1 godzina