Kluski z sosem owocowym
Proste i niedrogie danie
Składniki:
- pół kg twarogu
- 15 dag mąki
- 3 łyżki masła
- 3 jajka
- pół kg mrożonych truskawek
- 2 łyżki sezamu
- sól
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
Przygotowanie:
1. Twaróg zmiel w maszynce. Żółtka oddziel od białek. 2 łyżki masła ucieraj, wbijając żółtka. Gdy masa będzie gładka, dodaj twaróg, wsyp mąkę, wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj na gładkie ciasto. Ew. przypraw do smaku solą.
2. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na kawałki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzuć kluski, gotuj, aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową.
3. Truskawki rozmroź, zmiksuj z cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Sezam i masło włóż do garnka, podgrzewaj, aż sezam się zrumieni. Polej kluski, podawaj z sosem truskawkowym.