Reklama

Reklama

Kluski z sosem owocowym

Proste i niedrogie danie

Składniki:

  • pół kg twarogu
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • pół kg mrożonych truskawek
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.

Reklama

Przygotowanie:
1. Twaróg zmiel w maszynce. Żółtka oddziel od białek. 2 łyżki masła ucieraj, wbijając żółtka. Gdy masa będzie gładka, dodaj twaróg, wsyp mąkę, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj na gładkie ciasto. Ew. przypraw do smaku solą.

2. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na kawałki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzuć kluski, gotuj, aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową.

3. Truskawki rozmroź, zmiksuj z cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Sezam i masło włóż do garnka, podgrzewaj, aż sezam się zrumieni. Polej kluski, podawaj z sosem truskawkowym.


Dowiedz się więcej na temat: kluski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje