Kluski z sosem owocowym

Proste i niedrogie danie

Gotowe kluski polej sosem
Gotowe kluski polej sosem123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg twarogu
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • pół kg mrożonych truskawek
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.

Przygotowanie:
1. Twaróg zmiel w maszynce. Żółtka oddziel od białek. 2 łyżki masła ucieraj, wbijając żółtka. Gdy masa będzie gładka, dodaj twaróg, wsyp mąkę, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj na gładkie ciasto. Ew. przypraw do smaku solą.

2. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na kawałki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzuć kluski, gotuj, aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową.

3. Truskawki rozmroź, zmiksuj z cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Sezam i masło włóż do garnka, podgrzewaj, aż sezam się zrumieni. Polej kluski, podawaj z sosem truskawkowym.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas