Kluski z surowych ziemniaków

Z ziemniaka możesz zrobić wszystko: z surowego najlepiej - pieczątkę lub ludzika do zabawy. A na obiad? Dzisiaj proponujemy przepis na kluski. Jeżeli jesteś na diecie, zrezygnuj z sosu i dodaj do nich odrobinę oliwy z pokrojonym pomidorem. Smakują naprawdę wyśmienicie!

Gdy jesteś na diecie, zrezygnuj z gęstego sosu i polej kluski oliwą.
Gdy jesteś na diecie, zrezygnuj z gęstego sosu i polej kluski oliwą. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8  ziemniaków
  • 2 ugotowane ziemniaki, najlepiej ze skórką
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna

Sos:

  • ½ szklanki świeżego posiekanego koperku
  • 1 szklanka wody
  • słodka śmietana
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • wywar z rosołu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zmiksować, nadmiar soku wylać (masa ma być gęsta). Ugotowane ziemniaki obrać, połączyć z surowymi, i mąką ziemniaczaną, zmiksować ponownie. Masę doprawić do smaku posolić i wyrobić do jednolitej konsystencji. Formować  kulki. Gotować ok. 25-30 minut w osolonej wodzie.

Sos: wodę zagotować z odrobiną wywaru z rosołu, w 1/3 szklanki wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do wrzątku, gdy zacznie gęstnieć, wyłączyć, dodać koperek i śmietankę. Podawać kluski polane sosem lub z innymi dodatkami.  

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas