Kluski z surowych ziemniaków
Z ziemniaka możesz zrobić wszystko: z surowego najlepiej - pieczątkę lub ludzika do zabawy. A na obiad? Dzisiaj proponujemy przepis na kluski. Jeżeli jesteś na diecie, zrezygnuj z sosu i dodaj do nich odrobinę oliwy z pokrojonym pomidorem. Smakują naprawdę wyśmienicie!
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 2 ugotowane ziemniaki, najlepiej ze skórką
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki masła
- olej
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
Sos:
- ½ szklanki świeżego posiekanego koperku
- 1 szklanka wody
- słodka śmietana
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- wywar z rosołu
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zmiksować, nadmiar soku wylać (masa ma być gęsta). Ugotowane ziemniaki obrać, połączyć z surowymi, i mąką ziemniaczaną, zmiksować ponownie. Masę doprawić do smaku posolić i wyrobić do jednolitej konsystencji. Formować kulki. Gotować ok. 25-30 minut w osolonej wodzie.
Sos: wodę zagotować z odrobiną wywaru z rosołu, w 1/3 szklanki wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do wrzątku, gdy zacznie gęstnieć, wyłączyć, dodać koperek i śmietankę. Podawać kluski polane sosem lub z innymi dodatkami.