Kluski ze śliwkami

Smak lata.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 laska wanilii
  • 0,5 litra mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki + 80 g cukru
  • Sól
  • 60 g semoliny
  • 500 g śliwek
  • Laska cynamonu
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Mielony cynamon

Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko zagotować z masłem, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i wanilią (miąższ i laska), cały czas mieszając. Mleko zdjąć z ognie, wyjąc laskę wanilii, wsypać semolinę, cały czas mieszając. Trzymać na małym ogniu 3 minuty, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Zdjąć z ognia, odstawić.

Śliwki poprzekrawać, wypestkować i zagotować z dodatkiem: 80 g cukru, 150 ml wody 100 ml wina oraz z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i dodać do śliwek. Zagotować, a następnie ostudzić.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Jajko roztrzepać i dodać do semoliny, z masy uformować 12 kulek i gotować 8 minut w osolonej wodzie. Łyżkę cukru wymieszać z cynamonem. Knedle nakładać na talerzyki z sosem śliwkowym i posypać cukrem z cynamonem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas