Kluski ze śliwkami
Smak lata.
Składniki na 4 porcje:
- 1 laska wanilii
- 0,5 litra mleka
- 60 g masła
- 3 łyżki + 80 g cukru
- Sól
- 60 g semoliny
- 500 g śliwek
- Laska cynamonu
- 100 ml wytrawnego wina
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Mielony cynamon
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko zagotować z masłem, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i wanilią (miąższ i laska), cały czas mieszając. Mleko zdjąć z ognie, wyjąc laskę wanilii, wsypać semolinę, cały czas mieszając. Trzymać na małym ogniu 3 minuty, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Zdjąć z ognia, odstawić.
Śliwki poprzekrawać, wypestkować i zagotować z dodatkiem: 80 g cukru, 150 ml wody 100 ml wina oraz z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i dodać do śliwek. Zagotować, a następnie ostudzić.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Jajko roztrzepać i dodać do semoliny, z masy uformować 12 kulek i gotować 8 minut w osolonej wodzie. Łyżkę cukru wymieszać z cynamonem. Knedle nakładać na talerzyki z sosem śliwkowym i posypać cukrem z cynamonem.