Reklama

Reklama

Kluski ziemniaczane z kminkiem

To wersja klusek ziemniaczanych, które mogą być daniem głównym, lub dodatkiem do niego. Kminek natomiast, nadaje im lekko orientalny posmak.


Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżka bezglutenowej bułki tartej
  • sól
  • żółtko
  • małe jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka bezglutenowa
  • kminek, około ½ łyżeczki

Reklama


Sposób przygotowania:

Ziemniaki zmiksować, dodać jajko, żółtko, sól do smaku, kminek, bezglutenową bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i mąkę bezglutenową (jeśli trzeba). Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Z masy można toczyć okrągłe kluseczki i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę, wrzucać na wrzątek, ostrożnie gotować 2 minuty. Podawać polane sosem lub masłem. Kluseczki są dobrym dodatkiem do dań mięsnych, np. bigosu.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje