Kluski ziemniaczane z kminkiem

To wersja klusek ziemniaczanych, które mogą być daniem głównym, lub dodatkiem do niego. Kminek natomiast, nadaje im lekko orientalny posmak.

Kluski ziemniaczane możesz podawać jako dodatek do mięs.
Kluski ziemniaczane możesz podawać jako dodatek do mięs. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżka bezglutenowej bułki tartej
  • sól
  • żółtko
  • małe jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka bezglutenowa
  • kminek, około ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zmiksować, dodać jajko, żółtko, sól do smaku, kminek, bezglutenową bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i mąkę bezglutenową (jeśli trzeba). Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Z masy można toczyć okrągłe kluseczki i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę, wrzucać na wrzątek, ostrożnie gotować 2 minuty. Podawać polane sosem lub masłem. Kluseczki są dobrym dodatkiem do dań mięsnych, np. bigosu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas