Kluski ziemniaczane z kminkiem
To wersja klusek ziemniaczanych, które mogą być daniem głównym, lub dodatkiem do niego. Kminek natomiast, nadaje im lekko orientalny posmak.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżka bezglutenowej bułki tartej
- sól
- żółtko
- małe jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka bezglutenowa
- kminek, około ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zmiksować, dodać jajko, żółtko, sól do smaku, kminek, bezglutenową bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i mąkę bezglutenową (jeśli trzeba). Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Z masy można toczyć okrągłe kluseczki i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę, wrzucać na wrzątek, ostrożnie gotować 2 minuty. Podawać polane sosem lub masłem. Kluseczki są dobrym dodatkiem do dań mięsnych, np. bigosu.