Reklama

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

Puszyste i elastyczne kluski wprost rozpływają się w ustach. Ich sekretem jest ciasto. Warto pamiętać też o dobrej jakości boczku, który dopełni ich smaku.

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • jajko
  • 50 dag mąki
  • 25 dag twarogu
  • boczek

Ziemniaki (najlepiej mączysta, mało wodnista odmiana) zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na chwilę, zlej nadmiar płynu. Wbij jajko, posól, przez sito przesiej mąkę. Wyrób na gładką masę i formuj kulki wielkości orzecha. 

W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę, kluski wrzucaj na wrzątek. 

Gotowe posypuj skruszonym twarogiem i skwarkami.

***
Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kluski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy