Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

Puszyste i elastyczne kluski wprost rozpływają się w ustach. Ich sekretem jest ciasto. Warto pamiętać też o dobrej jakości boczku, który dopełni ich smaku.

Kluski ziemniaczane z nadzieniem z twarogu
Kluski ziemniaczane z nadzieniem z twarogu123RF/PICSEL

Ziemniaki (najlepiej mączysta, mało wodnista odmiana) zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na chwilę, zlej nadmiar płynu. Wbij jajko, posól, przez sito przesiej mąkę. Wyrób na gładką masę i formuj kulki wielkości orzecha. 

W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę, kluski wrzucaj na wrzątek. 

Gotowe posypuj skruszonym twarogiem i skwarkami.

***
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas