To najzdrowszy rodzaj mięsa. Mogą jeść je wszyscy, bez względu na wiek
Temat mięsa w diecie spotyka się ostatnimi czasy z wieloma skrajnymi opiniami. Zdaniem niektórych jest ono niezbędne do zachowania zdrowia, inni uważają, że to główna przyczyna wielu chorób. Mimo iż Polacy najczęściej sięgają po drób, nie brakuje też wśród nas miłośników wołowych steków, burgerów oraz gulaszy. Czy mięso czerwone można jeść bez obaw o zdrowie? Jeśli wybierzesz ten wariant i zachowasz umiar, wołowina może zagościć w twojej diecie na stałe.

Spis treści:
- Obecność mięsa w diecie człowieka
- Czy mięso czerwone jest zdrowe?
- Dlaczego cielęcina to lepszy wybór aniżeli klasyczna wołowina?
- Jak wykorzystać cielęcinę w kuchni?
- Jak przechowywać cielęcinę?
- Jak często można jeść cielęcinę?
- Komu szczególnie zaleca się spożywanie cielęciny?
Obecność mięsa w diecie człowieka
Szacuje się, że człowiek zaczął spożywać mięso około 2,5 mln lat temu. Pierwsi ludzie żywili się głównie roślinami, a gdy zaczęli przemieszczać się po świecie i zaczęło brakować im pokarmu, celem przetrwania nauczyli się polować. Od tamtego czasu mięso jest obecne w diecie człowieka, a dla wielu stało się podstawą codziennych posiłków. Eksperci ds. żywienia od dawna alarmują, aby w mięsnym menu zachowywać umiar. Produkty odzwierzęce spożywane często i w dużych ilościach mogą bowiem mieć fatalne konsekwencje zdrowotne.
W dzisiejszych czasach produkowane na ogromną skalę, przemysłowe mięso jest bowiem często kiepskiej jakości. Ponadto sugerując się piramidą żywienia i wynikami wielu badań można jasno stwierdzić, że podstawą diety każdego człowieka powinny być głównie owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, a mięso może stanowić jedynie dodatek.
Czy mięso czerwone jest zdrowe?
Faktem jest, że zarówno drób jak i mięso czerwone dostarczają wielu składników pokarmowych. Przede wszystkim są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, wielu witamin oraz minerałów. Produkty mięsne sycą na długo, tak więc mogą być istotnym elementem na diecie osób się odchudzających. Dietetycy zalecają jednak częstsze sięganie po drób, z uwagi na niską zawartość tłuszczu. Nie da się jednak nie zauważyć, że ten rodzaj mięsa pozostawia dziś wiele do życzenia, a o nafaszerowanych antybiotykami i hormonami kurczakach jest ostatnio bardzo głośno. Z drugiej strony naukowcy już od kilkudziesięciu lat alarmują o szkodliwości spożywania mięsa czerwonego i jego potencjalnym działaniu kancerogennym. Czy istnieje więc takie, które w dzisiejszych czasach można jeść bez obaw o zdrowie?
Należy przede wszystkim zaznaczyć, ze produkty odzwierzęce warto jest kupować u sprawdzonych dostawców i wybierać tylko te wysokiej jakości. Eksperci wskazali ponadto, że dla miłośników mięsnych potraw jedną z lepszych opcji jest cielęcina - bo mimo iż klasyfikuje się ją jako mięso czerwone, jest znacznie zdrowsza.

Dlaczego cielęcina to lepszy wybór aniżeli klasyczna wołowina?
Spożywanie cielęciny może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Chociaż zaliczana do mięsa czerwonego, jest jego zdrowszą, lekkostrawną alternatywą. Mięso z cielaka jest źródłem witaminy B12, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i procesach krwiotwórczych. Ponadto jest bogate w cynk, żelazo i selen - minerały wspierające odporność, pracę mózgu, a także chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym. Co więcej, wątroba cielęca za sprawą obecności witamin A oraz E, wspiera kondycję skóry.
Czytaj również: Ujarzmia ciśnienie krwi, jedzą go w szpitalach i sanatoriach. Nazywany "cesarzem wśród drobiu"
Jak wykorzystać cielęcinę w kuchni?
Kucharze zachwalają mięso cielęce za delikatność, kruchość i subtelny smak. Najlepszą częścią jest udziec, który sprawdzi się do sznycli czy pieczeni, jak również łopatka - nada się np. na kotlety mielone.
Przygotowanie cielęciny nie jest skomplikowane, choć wymaga pewnych umiejętności. Należy pamiętać o odpowiednim przyprawieniu mięsa i dodaniu aromatycznych ziół: bazylii, majeranku, cząbru lub estragonu. Kluczem do upichcenia wyśmienitego w smaku mięsa cielęcego będzie jednak właściwa jego obróbka termiczna. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na czas przygotowania. Zbyt długie smażenie czy gotowanie może negatywnie wpłynąć na jego delikatną strukturę.

Jak przechowywać cielęcinę?
Cielęcinę najlepiej przechowywać w większych kawałkach, dzięki czemu nie będzie wysychać. Oczywiście mięso to można mrozić, jednak na czas nie dłuższy niż 9 miesięcy. Rozmrażanie należy przeprowadzać stopniowo, najlepiej w lodówce. Aby ocenić świeżość i jakość mięsa dobrze zwrócić uwagę na jego kolor i zapach - powinno być jasnoróżowe i mieć lekko kwaśną woń.
Jak często można jeść cielęcinę?
Jeśli chcesz włączyć do swojej diety mięso czerwone, musisz pamiętać, aby zachować umiar. Najlepiej będzie serwować je od czasu do czasu, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Kluczowe jest wybieranie mięsa nieprzetworzonego, wysokiej jakości. Produkty odzwierzęce warto także częściej zastępować roślinnymi źródłami białka - np. strączkami, soją. Przynajmniej raz w tygodniu warto też sięgać po ryby.
Komu szczególnie zaleca się spożywanie cielęciny?
Z uwagi na lekkostrawność i bogatą wartość odżywczą mięsa cielęcego, poleca się spożywanie go szczególnie osobom z wrażliwym układem pokarmowym, problemami trawiennymi, kobietom w ciąży i seniorom. Będzie także doskonałym produktem dla dzieci, jak i niemowląt od początku rozszerzania diety. Warto, aby po cielęcinę sięgały także osoby borykające się z anemią, aktywne fizycznie jak również rekonwalescenci.