Knedle z... batatów z truskawkami
"Są słodsze, ale mają niższy indeks glikemiczny, oczyszczają organizm, nawet z metali ciężkich" - tak o batatach mówi PAP Life Karolina Szaciłło. Współautorka książki o gotowaniu na parze proponuje z tych słodkich ziemniaków zrobić knedle z truskawkami.
Gotowanie na parze to - jak przekonywała w wywiadzie dla PAP Life Karolina Szaciłło, współautorka książki "Para w kuchni. 60 potraw na parze" - wciąż bardzo niedoceniany sposób gotowania, który - w porównaniu do tradycyjnego - pozwala zachować więcej wartości odżywczych w jedzeniu. Parowane potrawy są też lżejsze.
Jedną z propozycji Szaciłło na danie na parze są knedle z... batatów z truskawkami. "Bataty są dużo zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, chociaż może nam się tak nie wydawać, bo są słodsze. Natomiast mają niższy indeks glikemiczny, oczyszczają organizm, nawet z metali ciężkich. Przez ajurwedę i współczesną dietetykę nazywane są jednymi z najzdrowszych warzyw" - mówi PAP Life Szaciłło.
Do przygotowania knedli potrzebne będą następujące składniki: około 550 g obranych i pokrojonych w kostkę batatów, 150 g mąki ryżowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, truskawki (mogą też być śliwki lub morele bez pestek) oraz trochę oleju do wysmarowania parownika.
Przygotowanie knedli zaczynamy od uparowania batatów - robimy to przez około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie przekładamy je do miski i studzimy. Kiedy osiągną temperaturę pokojową, dodajemy mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy ciasto i dzielimy je na kulki wielkości dużej śliwki.
"Z kulki formujemy miseczkę, robiąc w środku wgłębienie kciukiem. Do środka wkładamy owoc i zlepiamy rant ciasta, tak aby cały owoc oblepiony był jednakową grubością ciasta (około 5 mm). Knedle przekładamy do wysmarowanego tłuszczem parownika. Parujemy je około 12 minut, aż będą miękkie" - instruują autorzy książki.
Knedle przed podaniem radzą polać do smaku płynną substancją słodzącą, np. melasą buraczaną lub syropem klonowy, opcjonalnie - posypać zasmażką z bułki tartej. (PAP Life)