Knedle z morelami i sosem waniliowo karmelowym krok po kroku

Składniki: 250 g ziemniaków, laska wanilii, 100 g cukru, 150 g śmietany kremówki, 1 łyżka + 75 g masła, opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mąki, 15 g semoliny, 45 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, żółtko, 8 dojrzałych moreli, 8 migdałów bez skórki, 3 łyżeczki likieru morelowego, 50 g bułki tartej, 1-2 łyżki miodu, cukier puder do posypywania

article cover
Smacznego

Knedle z morelami i sosem waniliowo karmelowym krok po kroku

75g masła roztopić, dodać bułkę tartą i miód i usmażyć na złoty kolor.
Gotować na słabym ogniu do rozpuszczenia karmelu. Odstawić.
Wanilię rozciąć, wyskrobać miąższ. Cukier skarmelizować, dodać śmietanę i miąższ wanilii,
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Obrać przecisnąć przez praskę i dodać cukier waniliowy, mąkę, semolinę i mąkę ziemniaczaną. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko i wyrobić na gładkie ciasto.
+5
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas