Knedle z truskawkami
Według tego samego przepisu możesz przygotować też knedle z morelami, śliwkami lub jabłkami. Wszystko zależy od tego, jakie owoce są akurat popularne i na co masz ochotę.
Składniki:
- 40 dag truskawek
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli, szczypta cukru
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, cukier i jajka. Wyrób, uformuj wałek.
Nożem odcinaj niewielkie kawałki ciasta i formuj z nich placki, w środek każdego wkładaj truskawkę (możesz lekko oprószyć cukrem). Zlepiaj w kulki.
Knedle wkładaj kolejno do osolonej wrzącej wody i gotuj przez ok. 4 minuty. Następnie odsącz i podaj polane masłem i posypane brązowym cukrem.