Reklama

Reklama

Kociołek z parówkami

Zdrowe i sycące danie

Składniki:

  • 4 parówki albo 2 serdelki
  • 2 średnie brokuły
  • 3 średnie marchewki
  • 1 kalarepa (ew. 30 dag  selera korzeniowego)
  • 10 dag groszku z puszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżeczki bulionu w proszku (ew. przyprawy do zupy typu wegeta)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • chili

Reklama

Przygotowanie:

1. Brokuły oczyść umyj, podziel na różyczki. Marchewki i kalarepę (ew. seler) obierz, opłucz. Marchewki pokrój w plastry, kalarepę w słupki. Cebulę obierz, posiekaj.

2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij ją. Zalej 1 litrem wody. Wsyp bulion. Dołóż resztę przygotowanych warzyw. Gotuj jeszcze 5–10 minut.

3. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę posiekaj. Parówki obierz z osłonek, potnij w ukośne, grubsze plasterki, wrzuć je do potrawki pod koniec gotowania. Dodaj groszek. Danie przypraw solą pieprzem i chili. Posyp posiekanymi ziołami. Udekoruj odłożonymi źdźbłami szczypiorku i listkami natki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje