Kociołek z parówkami
Zdrowe i sycące danie

Składniki:
- 4 parówki albo 2 serdelki
- 2 średnie brokuły
- 3 średnie marchewki
- 1 kalarepa (ew. 30 dag selera korzeniowego)
- 10 dag groszku z puszki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżeczki bulionu w proszku (ew. przyprawy do zupy typu wegeta)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- chili
Przygotowanie:
1. Brokuły oczyść umyj, podziel na różyczki. Marchewki i kalarepę (ew. seler) obierz, opłucz. Marchewki pokrój w plastry, kalarepę w słupki. Cebulę obierz, posiekaj.
2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij ją. Zalej 1 litrem wody. Wsyp bulion. Dołóż resztę przygotowanych warzyw. Gotuj jeszcze 5–10 minut.
3. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę posiekaj. Parówki obierz z osłonek, potnij w ukośne, grubsze plasterki, wrzuć je do potrawki pod koniec gotowania. Dodaj groszek. Danie przypraw solą pieprzem i chili. Posyp posiekanymi ziołami. Udekoruj odłożonymi źdźbłami szczypiorku i listkami natki.