Kokilki z sułtańskim farszem

Wykwintny deser!

Składniki:

  • 4 duże kwaskowe jabłka
  • 20 dag mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały bez skórki)
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • mielony cynamon
  • 4 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Suszone figi i morele przepłucz na sitku, osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do miseczki, dodaj opłukaną i wysuszoną żurawinę oraz rodzynki. Skrop rumem, odstaw do nasiąknięcia na 15-20 minut. Orzechy i migdały zrumień na suchej patelni, przestudź, grubo posiekaj. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Zetnij wierzchy. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców, wytnij środki z pestkami.

Reklama

2. Suszone i kandyzowane owoce wymieszaj z orzechami oraz cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem, ustaw w żaroodpornym naczyniu. Polej miodem albo syropem klonowym. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 minut. Gotowe jabłka podawaj np. z lodami waniliowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje