Kokilki z sułtańskim farszem
Wykwintny deser!
Składniki:
- 4 duże kwaskowe jabłka
- 20 dag mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały bez skórki)
- 4 łyżki rumu
- 2 łyżki brązowego cukru
- mielony cynamon
- 4 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Suszone figi i morele przepłucz na sitku, osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do miseczki, dodaj opłukaną i wysuszoną żurawinę oraz rodzynki. Skrop rumem, odstaw do nasiąknięcia na 15-20 minut. Orzechy i migdały zrumień na suchej patelni, przestudź, grubo posiekaj. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Zetnij wierzchy. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców, wytnij środki z pestkami.
2. Suszone i kandyzowane owoce wymieszaj z orzechami oraz cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem, ustaw w żaroodpornym naczyniu. Polej miodem albo syropem klonowym. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 minut. Gotowe jabłka podawaj np. z lodami waniliowymi.