Kokosowe lane naleśniczki
Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaj je na śniadanie lub deser. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka!

Składniki
- 1 szkl. mąki kokosowej
- 1 szkl. mąki ryżowej
- 2 jajka
- 250 ml mleka kokosowego
- 150 ml mineralnej wody gazowanej
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- ewentualnie cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Mąki wymieszaj z proszkiem i z solą. Banan obierz, ewentualnie skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał i zmiksuj z mlekiem i jajkami. Przetrzyj przez sitko i wymieszaj z wiórkami. Dolej część wody. Do płynnych składników dodawaj po porcji suchych, ciągle miksując. Dolej tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
2. Ciasto przykryj i odstaw w chłodne miejsce, by mąka straciła smak surowizny (mąka kokosowa gorzej niż pszenna chłonie płyny i potrzebuje więcej czasu, by dobrze połączyć się z mokrymi składnikami).
3. W głębszym rondlu rozgrzej olej (np. ryżowy lub rzepakowy). Z naczynia z dziubkiem wlewaj po strużce ciasta, tworząc niewielkie spirale). Smaż 1 minutę, odwróć, by dosmażyć ciasto z drugiej strony. Odłóż na ręcznik papierowy do osączenia.
4. Naleśniczki podaj na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców z kompotu lub szybkiego sosu z mrożonych owoców: rozgotuj maliny lub truskawki z odrobiną miodu i esencji waniliowej; przetrzyj je przez sitko; zaciągnij mąką ziemniaczaną lub wymieszaj z jogurtem naturalnym.