Reklama

Reklama

Kokosowe lane naleśniczki

Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaj je na śniadanie lub deser. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka!

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mąki kokosowej
  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mineralnej wody gazowanej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Mąki wymieszaj z proszkiem i z solą. Banan obierz, ewentualnie skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał i zmiksuj z mlekiem i jajkami. Przetrzyj przez sitko i wymieszaj z wiórkami. Dolej część wody. Do płynnych składników dodawaj po porcji suchych, ciągle miksując. Dolej tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Reklama

2. Ciasto przykryj i odstaw w chłodne miejsce, by mąka straciła smak surowizny (mąka kokosowa gorzej niż pszenna chłonie płyny i potrzebuje więcej czasu, by dobrze połączyć się z mokrymi składnikami).

3. W głębszym rondlu rozgrzej olej (np. ryżowy lub rzepakowy). Z naczynia z dziubkiem wlewaj po strużce ciasta, tworząc niewielkie spirale). Smaż 1 minutę, odwróć, by dosmażyć ciasto  z drugiej strony. Odłóż na ręcznik papierowy do osączenia. 

4. Naleśniczki podaj na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców z kompotu lub szybkiego sosu z mrożonych owoców: rozgotuj maliny lub truskawki z odrobiną miodu i esencji waniliowej; przetrzyj je przez sitko; zaciągnij mąką ziemniaczaną lub wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje