Kokosowe pandy
Składniki na 12 porcji. Czas: około 30 minut. Porcja: 260 kcal.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sól
- proszek do pieczenia
- soda
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- bita śmietana
- 15 dag wiórków kokosowych
- czekoladowe dropsy, pisak i biały lukier
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Suche składniki wymieszaj.W osobnym naczyniu rozkłóć jajka. Wlej olej oraz mleko, wymieszaj. Płynne składniki przelej do miski z suchymi produktami, połącz. Formy do muffinek wyłóż papilotkami (lub natłuść i posyp mąką). Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Ustaw na blasze. Piecz 15-20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st. Wyjmij, pozostaw do ostudzenia.
Muffinki podawaj na stół w zielonych papilotkach. Każdą porcję posmaruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi. Z czekoladowych dropsów (lentilek lub płatków do mleka) zrób uszy, noski i oczy misiaczków. Te ostatnie wykończ lukrem. Pisakiem narysuj buźki.
Chcesz sprawić przyjemność dziecku? Zabierz je do sklepu i pozwól wybrać kolorowe papilotki do muffinek. Starsza pociecha z pewnością zechce później pomóc ci w przygotowaniu słodkiego deseru.