Kokosowy dhal z soczewicy
Pyszne danie kuchni indyjskiej

Składniki
- 240 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
- kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji
Składniki:
240 g cebuli, przekrojonej na pół1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej400 g mleczka kokosowego300 g wody1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanychkolendra, świeża, posiekana, do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1
3. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.
4. Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Cebulę, pomidory i chili zblendować. Składniki przełożyć do garnka.
2. Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/obroty wsteczne/100°C/.
3. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać.
4. Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.