Zwykły plaster mięsa, ale efekt "wow". Nie ma smaczniejszego obiadu
Cierpliwość – to podstawowa zasada, jeśli chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem zrazów wieprzowych. Poddając je obróbce termicznej w postaci wolnego i spokojnego duszenia, mamy pewność, że mięso będzie idealnie miękkie, niczym z najlepszych restauracji. Jeśli szukasz prostego, ale zaskakującego przepisu na sobotni lub niedzielny obiad, sięgnij po niezbędne składniki i przygotuj doskonałe zrazy z karkówki.

Choć wspomnieliśmy, że do przygotowania zrazów wieprzowych niezbędna jest cierpliwość, wcale to nie oznacza, że spędzisz w kuchni długie i męczące godziny. Na zrobienie tego pysznego obiadu musisz poświęcić ok. 70 minut, ale mniej więcej połowa tego czasu to wyłącznie tzw. doglądanie duszonego w sosie mięsa. Do dzieła!
Zrazy wieprzowe - składniki
- 500-700 g karkówki wieprzowej,
- 500 ml bulionu,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 marchewka,
- 2 cebule,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu mielonego,
- 1/3 łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku.
Zrazy wieprzowe - przepis
Marchewkę obieramy, myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż warzywo będzie lekko miękkie. Karkówkę kroimy na plastry, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Przygotowane plastry karkówki doprawiamy solą i pieprzem, następnie smarujemy musztardą. Podgotowaną marchewkę kroimy w słupki i każdy ze słupków układamy na plastrach karkówki. To samo robimy z ogórkami.
Każdy plaster mięsa zwijamy ciasno w roladkę i na koniec spinamy wykałaczką. Na dużą patelnię, wlewamy oliwę i gdy nabierze ona temperatury, podsmażamy roladki z każdej strony. Roladki wykładamy na talerz.
Cebulę siekamy w tzw. piórka i podsmażamy na tłuszczu, w którym podsmażaliśmy mięso. Roladki ponownie wkładamy na patelnię z cebulą, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Na patelnię nakładamy przykrywkę i całość dusimy przez ok. 45 minut. Po tym czasie wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie.
Do miseczki wlewamy pięć łyżek zimnej wody i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy trzy łyżki sosu z duszenia roladek, doprawiamy solą, dodajemy paprykę w proszku i znowu dokładnie mieszamy. Zawartość miseczki przelewamy na patelnię z roladkami i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Gotowe!