Koktajle owocowe: W sam raz na upał

Owocowy zawrót głowy dopada wszystkich. W sadach dojrzewają wiśnie i czereśnie, stragany uginają się pod ciężarem truskawek i moreli, a my zastanawiamy się jak wykorzystać te słodkie dary natury. Dobrym rozwiązaniem mogą być koktajle i smoothie na bazi wody. Szybkie w przygotowaniu, orzeźwiające i przede wszystkim zdrowe.

Przetwory przygotowywane przez nasze mamy i babcie odchodzą w zapomnienie. A to m.in. dlatego, że przyrządzenie dżemu lub powideł jest czasochłonne. Ciepłe kompoty również nie wydają się najlepszą propozycją w upalne dni. Za to soczyste koktajle przygotujemy w oka mgnieniu i będziemy mogli zabrać je ze sobą w każde miejsce. Pod warunkiem, że zrobimy je na bazie przefiltrowanej wody, a nie mleka lub jogurtu.

Wodny znaczy fit

Reklama

Co zyskujemy dzięki zamienieniu mleka na wodę? Przede wszystkim napoje są mniej kaloryczne. Jedyne źródło energii stanowią w tym przypadku owoce. Poza tym produkty nabiałowe w wysokich temperaturach ulegają szybszej fermentacji. To oznacza, że nie będziemy mieli możliwości np. dowiezienia ich do pracy na drugie śniadanie. Bez względu na komponenty, powinniśmy jednak pamiętać, że koktajle najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu. Z upływem czasu tracą bowiem ważne dla organizmu składniki odżywcze.

Łyk zdrowia

Bez wątpienia oprócz smaku letnie smoothie należy docenić również za zdrowotne właściwości. Są źródłem naturalnych włókien, które oczyszczają przewód pokarmowy, regulują perystaltykę jelita grubego, w efekcie zapobiegając zaparciom. Dzięki temu, już w krótkim czasie poczujemy się lekko, jakbyśmy pozbyli się kilku zbędnych kilogramów. Ale to nie koniec zdrowotnych korzyści. Zawarte w owocach witaminy wpływają na kondycję skóry, paznokci oraz włosów. W ciągu dnia są również naturalną dawką energii, przez co poprawiają koncentrację i pamięć.

Szybkie i smaczne pomysły

Koktajl arbuzowy

Składniki:

          1,5 kg arbuza,

          2 szklanki soku z limonki,

          listki mięty do smaku,

          3 szklanki przefiltrowanej wody,

          1 szklanka kostek lodu.

Przygotowanie: Arbuza pokroić w drobna kostkę. Zmiksować z sokiem z limonki i miętą. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smoothie melonowo - truskawkowy

 Składniki:

          Pół melona

          5-6 truskawek

          200 ml przefiltrowanej lekko zmrożonej wody

          Łyżeczka miodu

Przygotowanie: Obrać dokładnie melona ze skórki, oddzielić szypułki od truskawek.  Melona pokroić na kawałki i zmiksować z truskawkami, miodem i wodą.

To tylko wstęp do koktajlowych propozycji. Każdy może stworzyć swój autorski napój. Wystarczy przefiltrować wodę w dzbanku Dafi i połączyć z ulubionymi owocami. Warto również pamiętać, że przefiltrowaną wodę można wykorzystać do zrobienie kostek lodu. 

Dowiedz się więcej na temat: arbuz | truskawki | koktajl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje