Koktajle z imbirem – skuteczny sposób na odporność
Szukasz naturalnych sposobów na podniesienie odporności lub na pobudzenie krążenia? Korzeń imbiru to również powszechne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Posiada wysoką zawartość olejków eterycznych, dzięki czemu cechuje się rozgrzewającymi właściwościami. Wiele osób wykorzystuje imbir jako dodatek do koktajli. Takie specyfiki nie tylko świetnie rozgrzeją, ale też korzystnie wpłyną na zdrowie. Dlaczego warto pić koktajle z imbirem? Jak je zrobić? Oto kilka propozycji podania.
Jakie właściwości zdrowotne ma imbir?
Wiele badań naukowych potwierdza działanie antyzapalne oraz antyoksydacyjne tej rośliny. Ekstrakty z korzenia imbiru wykorzystuje się do wspomagania leczenia chorób nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Jak jeszcze wpływa ma na nasz organizm imbir?
- Zmniejszenie stanów zapalnych - pomaga na dokuczliwe zapalenia stawów, kojąc ból i inne dolegliwości z tym związane. A to wszystko dzięki zawartemu w nim gingerolowi, który działa przeciwzapalnie. Korzeń działa też przeciwbólowo, a w szczególności zalecany jest osobom, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów.
- Właściwości antyoksydacyjne - korzeń imbiru zawiera szereg przeciwutleniaczy, a to właśnie one zwalczają działanie wolnych rodników. Antyoksydanty chronią nasz organizm przed infekcjami oraz spowalniają proces starzenia.
- Mdłości - w tym przypadku pomoże żucie świeżego imbiru. Na niestrawność i bóle brzucha idealnie sprawdza się napar z tego korzenia. Wystarczy zaledwie kilka plasterków imbiru zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, a potem wypić napar.
- Działanie antynowotworowe - imbir skutecznie pomaga w zwalczaniu komórek rakowych. Odpowiada za to ekspresja białka p53.
- Wspieranie układu nerwowego, oddechowego oraz sercowo-naczyniowego - imbir pomaga w dbaniu o nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Wpływa na zdrowe serce, pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy. U osób z ostrą niewydolnością oddechową wyciąg z imbiru znacząco poprawia saturację. Opóźnia rozwój stwardnienia rozsianego.
Co dodać do koktajli z imbirem?
Imbir to prawdziwa bomba witaminowa. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy B, A, K, E oraz C, ale także inne cenne składniki m.in. potas, fosfor czy żelazo. Oto kilka propozycji na wyśmienite koktajle z imbirem.
Rozgrzewający koktajl z marchwi, pomarańczy oraz imbiru
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pomarańcze
- kawałek świeżego imbiru ok. 2 cm
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Marchew obieramy i myjemy, a następnie przekładamy do blendera kielichowego.
- Z pomarańczy należy wycisnąć cały sok, a kawałki imbiru obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Do blednera wrzucamy starty imbir i resztę składników: miód oraz woda. Blendujemy do uzyskania płynnej konsystencji bez kawałków marchwi.
Cytrusowy koktajl z imbirem
Składniki:
- 10cm korzenia imbiru
- skórka starta z dwóch cytryn
- szklanka sorbetu cytrynowego
- 2 szklanki lekko gazowanej wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki soku z limonki
- ¼ łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki pokruszonego lodu
Sposób przygotowania:
- Z obranego imbiru wyciśnij sok za pomocą sokowirówki lub zetrzyj go na tarce z drobnymi oczkami.
- Wymieszaj sok z imbiru z pozostałymi składnikami np. za pomocą blendera.
Cytrusowy koktajl z imbirem ma mnóstwo witamin i wytrawny smak. Smacznego!
Rozgrzewający koktajl z ananasem i imbirem
Szklanka tego koktajlu to dawka dużej ilości witamin i niepowtarzalnego smaku! Delikatny smak owoców przełamany został ostrą nutą imbiru i orzeźwiającą limonką.
Składniki:
- 700 g ananasa
- 1 banan
- 100 ml wody
- sok z 1/2 limonki
- kawałek imbiru
- szczypta chili
Sposób przygotowania:
- Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki, a następnie przełóż do naczynia.
- Dodaj do niego obranego i pokrojonego w kostkę ananasa.
- Imbir obierz, a ok. 4 cm korzenia zetrzyj na tarce i dodaj do reszty składników.
- Owoce zmiksuj w blenderze razem z sokiem z limonki, wodą i przyprawami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Imbir - dawkowanie i przeciwskazania
Imbir w zbyt dużych ilościach może powodować niepożądane skutki uboczne. Zdarza się, że przyjmowanie doustne nadmiernej ilości korzenia, wywołuje biegunkę, bóle brzucha czy zgagę. Wchodzi też w interakcję z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi. Z imbiru powinny zrezygnować osoby chore na cukrzycę i osoby mające problem z układem pokarmowym. Optymalna dawka spożycia nie powinna przekraczać 4-5 g.
Zobacz także: