Kołatanka
Tradycyjne danie z kaszy.

Składniki na 8 porcji:
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej, - 3 brukwie, - 3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
1. Kaszę wysypać na gęste sito, przepłukać. Następnie przełożyć do rondla i zalać małą ilością wody. Posolić. Mieszając zagotować. Kiedy kasza pochłonie cały płyn, ponownie dolać wodę, wymieszać. Przykryć i na wolnym ogniu gotować około 40 minut. Od czasu do czasu mieszać, w miarę potrzeby dolewać małe ilości wody - gotowa kasza powinna być gęsta. 2. Brukwie obrać. Ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, a następnie pokroić w słupki. Wymieszać je z kaszą i z miodem. Czas przygotowania: 45 minut 1 porcja: 175 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!