Reklama

Reklama

Kołatanka

Tradycyjne danie z kaszy.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 3 brukwie,
- 3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

1. Kaszę wysypać na gęste sito, przepłukać. Następnie przełożyć do rondla i zalać małą ilością wody. Posolić. Mieszając zagotować. Kiedy kasza pochłonie cały płyn, ponownie dolać wodę, wymieszać. Przykryć i na wolnym ogniu gotować około 40 minut. Od czasu do czasu mieszać, w miarę potrzeby dolewać małe ilości wody - gotowa kasza powinna być gęsta.
2. Brukwie obrać. Ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, a następnie pokroić w słupki. Wymieszać je z kaszą i z miodem.
Czas przygotowania: 45 minut
1 porcja: 175 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kasza jęczmienna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje