Kołduny ze śledziami
Pomysł na oryginalne danie
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- olej
- ok. 1/2 szkl. wody mineralnej (niegazowanej)
Nadzienie:
- 2 filety śledziowe matiasy
- 25 dag pieczarek
- 3 cebule
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie: Śledzie zalej wodą, odstaw na 3 godz., aby dobrze się wymoczyły. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wrzuć grzyby, smaż je przez kilka minut, mieszając.
Cebulę obierz, grubo posiekaj, wrzuć na łyżkę rozgrzanego oleju i smaż na szklisto.
Śledzie osusz, filety pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki zmieszaj z cebulką oraz śledziami. Do tego wbij jajko. Przypraw solą oraz pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp szczyptę soli. Wbij jajko i zagnieć ciasto, powoli dolewając wodę.
Ciasto podziel na porcje. Cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki. Nałóż na nie farsz. Zlep brzegi. W garnku gotuj posoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Na wrzątek porcjami wkładaj pierogi.
Gotuj minutę od momentu wypłynięcia.