Kolorowa sałatka z piersią z indyka
Lekka i pożywna.
Składniki:
Sałatka:
- 30 dag piersi z indyka
- sałata dekoracyjna
- 2 pomidory
- żółta papryka
- świeży ogórek
- cebula dymka
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- słodka papryka curry
- kurkuma
- sól pieprz
Sos:
- cytryna
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka musztardy
- pół łyżeczki miodu
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś z indyka pokrój w kostkę. Z podanych składników przygotuj marynatę. Polej nią mięso, wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Sałatę umyj, porwij na kawałki w dłoniach. Pozostałe warzywa umyj, osusz, pokrój. Indyka smaż kilka minut na mocno rozgrzanym oleju.
2. Na dużym półmisku układaj sałatę, na niej warzywa i mięso. Lekko wymieszaj. Połącz składniki sosu, odstaw na kilka minut. Możesz je wymieszać w zakręconym słoiczku. Przed podaniem polej sałatkę sosem.