Kolorowa zupa wiosenna
Czas na wiosenne menu!
Składniki na 4 porcje:
- 300 g marchewki
- 300 g kalarepki
- 300 g ziemniaków
- 600 ml bulionu drobiowego
- 100 g mrożonego groszku
- 300 g filetu z kurczaka
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- pietruszka i szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w plasterki, kalarepkę w słupki, ziemniaki w kostkę. Bulion zagotować. Ziemniaki gotować 10 minut, marchewkę i kalarepkę 5-6 minut. Dodać groszek i gotować 3 minuty. Bulion przecedzić. Mięso pokroić w kostkę i 5 minut smażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do niej bulion, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę, ewentualnie doprawić. Warzywa i mieso w włożyć do zupy. Podawać w miseczkach posypane zieleniną.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal