Kolorowe słodkości
W końcu mamy czas, aby przygotować cukiernicze dzieła sztuki. Ucieszą i oko, i podniebienie.

Makaroniki z kremem
Składniki
- 8 łyżek zmielonych migdałów
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 białka
- szklanka cukru
- 5 łyżek wody
- barwnik spożywczy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- skórka i sok z 2 cytryn
- barwnik
Sposób przygotowania
1. Migdały i cukier puder miksuj 2 minuty. Przesiej. Dodaj połowę białek i barwnik, wymieszaj. Zagotuj cukier (zostaw 4 łyżki) z wodą, podgrzewaj chwilę, nie mieszaj. Pozostałe białka ubij, dodając cukier. Wlewaj syrop, miksuj. Całość dodaj do masy migdałowej, miksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego, wyciskaj na papier do pieczenia. Odstaw na godzinę. Piecz 15 minut w temp. 160°C. 2. W kąpieli wodnej ubij jajka, żółtka i cukier. Dodaj masło, skórkę i sok z cytryny, barwnik. Zagotuj, mieszając. Przetrzyj przez sito. Wlej do słoiczka, odstaw na noc do lodówki. Smaruj ciastka, sklejaj po dwa, jak markizy.

Rolada biszkoptowa z truskawkami
Składniki
- biszkopt
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem biały
- duży pojemnik
- śmietany 30 proc
- 25 dag serka mascarpone
- łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
- krem czerwony
- 30 dag truskawek
- łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania
1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru, żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy i wymieszaj. Wylej na blachę wyłożoną papierem, piecz 30 minut w temp. 180°C. 2. Biszkopt wyjmij, przykryj czystą ścierką, odwróć spodem do góry i zdejmij papier do pieczenia. Zwiń ze ścierką w roladę, odłóż w ciepłe miejsce, by powoli wystygł. 3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem, zmiksuj z serkiem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, odstaw do lodówki, by krem lekko stężał. Truskawki umyj lub rozmroź, część odłóż, resztę przetrzyj przez sitko, dodaj cukier, żelatynę, schłodź. 4. Roladę rozwiń, wyłóż biały krem, potem czerwony, zwiń. Wstaw do lodówki, by masy stężały.

Sernik na zimno w kolorach tęczy
Składniki
- 2 duże opakowania serka homogenizowanego
- 2 galaretki winogronowe (bezbarwne)
- opakowanie serka mascarpone (niekoniecznie)
- galaretka czerwona
- galaretka zielona
- galaretka żółta
- galaretka pomarańczowa
Sposób przygotowania
1. Galaretkę czerwoną, zieloną, żółtą i pomarańczową rozpuść w gorącej wodzie, każdą w osobnym naczyniu. Dokładnie wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce, by zastygły. Możesz to zrobić poprzedniego dnia. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę, wsyp do salaterki. 2. Galaretkę winogronową rozpuść w bardzo gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Chłodną wlej do serka. Możesz dodać mascarpone. Wymieszaj. Zalej masą pokrojone w kostkę galaretki. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin. Zanurz dno salaterki w gorącej wodzie, odwróć i wyłóż na duży talerz. Krój sernik na porcje.