Reklama

Reklama

Kolorowe słodkości

W końcu mamy czas, aby przygotować cukiernicze dzieła sztuki. Ucieszą i oko, i podniebienie.

Makaroniki z kremem

Składniki

  • 8 łyżek zmielonych migdałów
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek wody
  • barwnik spożywczy

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • barwnik

Sposób przygotowania

1. Migdały i cukier puder miksuj 2 minuty. Przesiej. Dodaj połowę białek i barwnik, wymieszaj. Zagotuj cukier (zostaw 4 łyżki) z wodą, podgrzewaj chwilę, nie mieszaj. Pozostałe białka ubij, dodając cukier. Wlewaj syrop, miksuj. Całość dodaj do masy migdałowej, miksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego, wyciskaj na papier do pieczenia. Odstaw na godzinę. Piecz 15 minut w temp. 160°C. 

2. W kąpieli wodnej ubij jajka, żółtka i cukier. Dodaj masło, skórkę i sok z cytryny, barwnik. Zagotuj, mieszając. Przetrzyj przez sito. Wlej do słoiczka, odstaw na noc do lodówki. Smaruj ciastka, sklejaj po dwa, jak markizy. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje