Kolorowy aromatyczny gulasz
Dania jednogarnkowe są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. Taki obiad zrobisz na dwa dni.

Składniki
- szklanka czerwonej fasoli,
- 250 g pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona),
- 2 duże ziemniaki,
- łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz i sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, olej.
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy.
Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.