Reklama

Kolorowy aromatyczny gulasz

Dania jednogarnkowe są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. Taki obiad zrobisz na dwa dni.

Składniki

  • szklanka czerwonej fasoli,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona),
  • 2 duże ziemniaki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz i sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, olej.

Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy. 

Reklama

Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą. 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: gulasz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy