Kolorowy aromatyczny gulasz

Dania jednogarnkowe są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. Taki obiad zrobisz na dwa dni.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy. 

Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas