Kompot z suszu i jego cenne właściwości

Kompot z suszonych owoców to podstawowy przysmak świąteczny, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jego dobroczynne właściwości znane są w Polsce dzięki Łemkom, którzy każdego lata parzyli lecznicze napary z suszonych owoców, by wzmocnić organizm na jesień i zimę. Kompot z suszu nie tylko poprawia odporność, ale przede wszystkim doskonale wpływa na trawienie, łagodzi niestrawność, a także zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym. Dlatego warto go pić nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie, ale przez cały rok! Poznaj cenne właściwości tego napoju oraz sprawdzony przepis na idealny kompot z suszu.

article cover
©123RF/PICSEL

Kompot z suszu i jego właściwości:

©123RF/PICSEL

Najlepsze źródło błonnika

Suszone owoce to doskonałe źródło błonnika. To dzięki niemu kompot z suszu fenomenalnie wpływa na trawienie i szybko łagodzi skutki przejedzenia. Pij go, jeśli dokuczają ci dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także, jeżeli chcesz pozbyć się kilku kilogramów. Suszone owoce przyspieszają nie tylko trawienie, ale i spalanie tłuszczu. Ponadto, kompot z suszu poprawia perystaltykę jelit i wzmacnia odporność całego układu trawiennego.

Solidna dawka witamin

Prócz cennego błonnika kompot z suszonych owoców dostarcza naszemu organizmowi również wielu witamin, a mianowicie witaminy: A, B, C, E, a także K. Pity regularnie wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie, dobroczynnie wpływa na cerę, usprawnia krążenie krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspomaga pracę układu nerwowego.

Dostarcza organizmowi ważnych minerałów

W naparze z suszonych owoców nie brakuje również minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy w nim spore ilości potasu, żelaza i magnezu. Te minerały biorą udział w najważniejszych procesach zachodzących w organizmie.

To chyba wystarczająco mocne argumenty, by kompot z suszu pić nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie, ale przynajmniej kilka szklanek w tygodniu. A jak go przygotować? Oto sprawdzony i pyszny przepis.

Składniki potrzebne do przygotowania kompotu:

©123RF/PICSEL

• 200 gramów pokrojonych suszonych śliwek;

• 200 gramów pokrojonych suszonych jabłek;

• 200 gramów pokrojonych suszonych gruszek;

• 200 gramów pokrojonych suszonych moreli;

• 50 gramów fig;

• 100 gramów rodzynek;

• dwie pomarańcze pokrojone w plastry;

• sześć łyżek brązowego cukru;

• około cztery litry wody;

• dwie laski cynamonu;

• kilka goździków;

• kilka gwiazdek anyżu;

• sok z połówki cytryny.

Sposób wykonania:

©123RF/PICSEL

1. Dokładnie umyj wszystkie suszone owoce.

2. Następnie włóż je do garnka z wodą i zostaw do odmoczenia na 45 minut.

3. Po odmoczeniu zacznij gotować całość na wolnym ogniu.

4. Po około 15 minutach gotowania dodaj cukier, sok z cytryny, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, pomarańcze, goździki i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu.

5. Odstaw kompot na dwie godziny do „przegryzienia się”.

Wskazówki:

• Pamiętaj, by nie rozgotować owoców. Kompot nie powinien gotować się dłużej niż 20 minut.

• Zamiast cukru możesz użyć miodu. Zmniejsz jednak ilość do czterech łyżek.

• Podawaj w szklankach lub kubkach z dodatkiem plastra pomarańczy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas