Konfit z kaczego uda z pieczonymi warzywami
Łatwe w przygotowaniu!

Składniki:
- 4 kacze uda
- 700g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory)
- 1 ząbek czosnku
- 200ml oliwy z oliwek Gallo Reserva
- Do smaku: świeżo zmielone sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso natrzyj sola i pieprzem umieść w rozgrzanej do 100*C oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut aż mięso zrobi się miękkie.
Pokrój warzywa, posmaruj je oliwą z oliwek Gallo Reserva, dopraw solą i pieprzem.
Umieść warzywa na blasze , wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika piecz Około 30 minut
Kacze udka podawaj z pieczonymi warzywami.
Porada szefa kuchni:
Aby nieco wzbogacić smak podczas konfitowania do oliwy możesz dodać ulubione zioła rozmaryn , tymianek czy majeranek. Mięso nabierze wtedy aromatu ziół.

Oliwa z oliwek Gallo Reserva: Mieszanka złożonych aromatów oraz bogaty i wyraźny smak. Jej bogaty zapach sprawia, że oliwa jest idealnym dodatkiem do sałatek i innych dań na zimno!
Marka Gallo stworzona została w Portugalii w 1919 roku i obecna jest już w ponad 40 krajach. W 2015 roku, po raz drugi w ciągu ostatnich 5 lat, Gallo zdobyło Złoty Medal w prestiżowym konkursie Mario Solinas.