Reklama

Reklama

Konfitura figowa – słodycz doskonała

Świeże figi są dostępne w Polsce bardzo krótko, najczęściej od końca sierpnia do października. Warto po nie sięgnąć, mogą być doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów, ale też dań wytrawnych. Niepowtarzalny smak owoców trzeba koniecznie utrwalić – dziś konfitura figowa.

Figi kształtem przypominają miniaturowe gruszki. Fioletowe doskonale smakują surowe, zielone najlepiej suszyć. Skórka skrywa słodki, mięsisty miąższ, wypełniony drobnymi nasionkami. Ciekawa czerwono-różowo-biała barwa miąższu sprawia, że owoce rozpieszczają nie tylko smakiem, ale mogą stanowić ciekawy element dekoracyjny zarówno dań, jak i stołu.

Owoc uniwersalny

Figi doskonale smakują i sprawdzają się w wielu wyszukanych połączeniach - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Świeżymi figami możemy dosłodzić rozliczne desery: od lodów, przez ciasta, ciastka i ciasteczka, sałatki i galaretki owocowe, aż po naleśniki czy gofry. Warto dodać je do porannej owsianki, albo serwowanego na słodko makaronu z serem i cynamonem.

Reklama

W wersji wytrawnej trzeba skosztować fig w duecie z szynką, serem pleśniowym, miksem sałat, łososiem, wątróbką czy pasztetem.

Co, oprócz smaku, zyskamy jedząc figi?

Wartość odżywcza fig

Te słodkie owoce obfitują w błonnik i fitosterole, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Błonnik z kolei stymuluje procesy metaboliczne i sprzyja ruchom perystaltycznym jelit. Jak większość warzyw i owoców, również figi działają zasadotwórczo i są pomocne w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co w dobie wysokoprzetworzonej żywności i nagminnym zakwaszeniu komórek jest atutem nie do przecenienia.

Figi obfitują w cenną dla odporności witaminę C, prowitaminę A i szereg witamin z grupy B, które wspierają pracę systemu nerwowego i korzystnie wpływają na zdolności poznawcze. Znajdziemy w nich również ważne dla dobrej pracy organizmu składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor. Figi są dobrym przykładem słodyczy, która odżywia, tym bardziej warto zachować ich smak na zimowe miesiące.

Dziś propozycja konfitury figowej, która podobnie, jak świeże owoce, sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.

Konfitura z figowa

Składniki:

- 1 kg świeżych fig;

- 3/4 szklanki cukru trzcinowego;

- sok z jednej pomarańczy;

- sok z połówki cytryny;

- laska wanilii;

- płaska łyżeczka cynamonu.

Umyte i osuszone figi, po odcięciu końcówek, kroimy w plastry, które wrzucamy bezpośrednio do garnka. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, cukier, wanilie i cynamon. Podgrzewamy do momentu, aż figi zaczną się rozpadać, zmniejszamy płomień i smażymy 1-1,5 godziny, aż konfitura nabierze pożądanej gęstości. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: konfitura figowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje