Konfitura gruszkowa

Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich konfitury.

Konfitury z gruszek
Konfitury z gruszek123RF/PICSEL

Składniki:



1kg gruszek

1,5 kg cukru

laska wanilii

sok z cytryny

1,5 szkl. wody
 
Sposób przygotowania:

Gruszki skropić sokiem z cytryny i obgotować we wrzątku. W płaskim rondlu sporządzić syrop, włożyć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i włożyć do niego gruszki. Raz zagotować i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem.

Po kilku godzinach wyjąć owoce, a syrop zagotować i przytrzymać chwilę na ogniu by zgęstniał.

Teraz ponownie włożyć gruszki i gotować tak długo, aż owoce będą przezroczyste. Zebrać szumowiny, a gorącą konfiturę włożyć do słoików.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas