Konfitura gruszkowa
Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich konfitury.
Składniki:
1kg gruszek
1,5 kg cukru
laska wanilii
sok z cytryny
1,5 szkl. wody
Gruszki skropić sokiem z cytryny i obgotować we wrzątku. W płaskim rondlu sporządzić syrop, włożyć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i włożyć do niego gruszki. Raz zagotować i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem.
Po kilku godzinach wyjąć owoce, a syrop zagotować i przytrzymać chwilę na ogniu by zgęstniał.
Teraz ponownie włożyć gruszki i gotować tak długo, aż owoce będą przezroczyste. Zebrać szumowiny, a gorącą konfiturę włożyć do słoików.