Konfitura jabłkowo-jeżynowa

Jagody nie bez powodu nazywane są też roślinną insuliną – regulują poziom cukru we krwi. A zawarte w nich substancje dodatkowo wzmacniają naczynia włosowate i czynią je mniej przepuszczalnymi dla cholesterolu.

Konfitura
Konfituramateriały prasowe

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 3 s/ober. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 6.

3. Dodać jeżyny, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/obr. 2.

4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/95°C/obr. 2.

5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

6. Podawać jako dodatek.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Do Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach.

2. Do blendera  włożyć imbir, dodać jabłka i zblendować.

3. Do garnka przełożyć zblenowane jabłka z imbirem, dodać jeżyny i gotować przez ok 20 minut co jakiś czas mieszając.

4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, gotować jeszcze przez ok. 30 minut.

5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

6. Podawać jako dodatek.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas