Konfitura jabłkowo-jeżynowa
Jagody nie bez powodu nazywane są też roślinną insuliną – regulują poziom cukru we krwi. A zawarte w nich substancje dodatkowo wzmacniają naczynia włosowate i czynią je mniej przepuszczalnymi dla cholesterolu.
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 3 s/ober. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 6.
3. Dodać jeżyny, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/obr. 2.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/95°C/obr. 2.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Do Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach.
2. Do blendera włożyć imbir, dodać jabłka i zblendować.
3. Do garnka przełożyć zblenowane jabłka z imbirem, dodać jeżyny i gotować przez ok 20 minut co jakiś czas mieszając.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, gotować jeszcze przez ok. 30 minut.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.