Słodka tarta z dynią i mascarpone od Ewy Wachowicz. "Fantastyczna"

Ewa Wachowicz podzieliła się tym razem z fanami przepisem na pyszne jesienne ciasto
Ewa Wachowicz podzieliła się tym razem z fanami przepisem na pyszne jesienne ciasto MWMedia

Zobacz również:

Słodka tarta z dynią i mascarpone od Ewy Wachowicz. Nie sposób jej zepsuć

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody. 

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać. 
  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę. 
  3. Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).

Składniki na krem dyniowy

  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 białe czekolady,
  • 1 szklanka pure z pieczonej dyni (ok 1/4 niedużej dyni pokrojona na kawałki i upieczona w piekarniku), 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Przygotowanie

  1. Do zmiksowanego serka dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Dodawać po łyżce pure z dyni, przyprawy i sok z cytryny. Wymieszać. 
  2. Przełożyć na upieczony spód do tarty. Ozdobić siekaną gorzką czekoladą i listkami mięty. 
Ewa Wachowicz wyczarowuje dania z kasztanówPolsatPolsat