Słodka tarta z dynią i mascarpone od Ewy Wachowicz. "Fantastyczna"

Ewa Wachowicz, restauratorka i jedna z najbardziej lubianych prezenterek telewizyjnych w Polsce podzieliła się z fanami na Instagramie kolejnym, sprawdzonym przepisem. Tym razem Wachowicz zaproponowała im "fantastyczną" tartę z dyniowym nasieniem, idealną na jesienne spotkania z przyjaciółmi. To kulinarny hit sezonu!

Ewa Wachowicz podzieliła się tym razem z fanami przepisem na pyszne jesienne ciasto
Ewa Wachowicz podzieliła się tym razem z fanami przepisem na pyszne jesienne ciasto MWMedia

Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, prezenterka, dziennikarka, producentka i restauratorka od wielu lat dzieli się z fanami swoimi sprawdzonymi przepisami. Robi to głównie za pomocą Instagrama, gdzie obserwuje ją już ponad 232 tysiące fanów, którzy chętnie korzystają z jej rad.

Wachowicz publikuje posty ze swoimi sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami, ale równie chętnie eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata. Równie mocno docenia też klasykę oraz desery, bo jak sama przyznaje, od czasu do czasu zdarza się jej sięgać po słodkości, szczególnie w weekendy.

Kilka dni temu Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami na Instagramie przepisem na jesienną tartę z dyniowym nadzieniem. To zdecydowanie kulinarny hit sezonu!

Słodka tarta z dynią i mascarpone od Ewy Wachowicz. Nie sposób jej zepsuć

W piątek chwilę przed weekendem Ewa Wachowicz wrzuciła na Instagrama post, w którym zaproponowała fanom przepis na pyszny, jesienny deser:

- Jakie macie plany na weekend? Może spróbujecie zrobić fantastyczną, jesienną tartę z nadzieniem dyniowym. Forma z wyciąganym dnem, patelnia z odpinanym uchwytem - wszystko to ułatwia pracę przy tym przepisie - napisała, dzieląc się nowym, ale sprawdzonym przepisem. Oto on!

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody. 

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać. 
  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę. 
  3. Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).

Składniki na krem dyniowy

  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 białe czekolady,
  • 1 szklanka pure z pieczonej dyni (ok 1/4 niedużej dyni pokrojona na kawałki i upieczona w piekarniku), 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Przygotowanie

  1. Do zmiksowanego serka dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Dodawać po łyżce pure z dyni, przyprawy i sok z cytryny. Wymieszać. 
  2. Przełożyć na upieczony spód do tarty. Ozdobić siekaną gorzką czekoladą i listkami mięty. 

Smacznego!

Ewa Wachowicz wyczarowuje dania z kasztanówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas