Bije na głowę nawet oliwę. Wyrówna poziom cholesterolu i opóźni starzenie

W zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla wyselekcjonowanych tłuszczów roślinnych, które prozdrowotnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest olej krokoszowy, będący źródłem m.in. wielu witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia nasion krokosza barwierskiego
Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia nasion krokosza barwierskiego123RF/PICSEL

Olej krokoszowy - właściwości

Olej krokoszowy nazywany jest potocznie też olejem szafranowym, ale z szafranem nie ma nic wspólnego. Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia nasion krokosza barwierskiego, czyli jednorocznej rośliny pochodzącej z Azji, którą z powodzeniem uprawia się także w Polsce.

Co ciekawe - olej krokoszowy jest niemal bezbarwny (lekko słomkowy odcień) i nie posiada zapachu. Olej krokoszowy to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których warto wymienić kwas linolowy i oleinowy. Kwas linolowy, który zaliczany jest do kwasów omega-6, ma ogromne znaczenie dla metabolizmu, dlatego powinny go stosować osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów.

To jednak nie wszystko, ponieważ kwas linolowy reguluje poziom cholesterolu, tym samym poprawiając funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Warto podkreślić, że kwas linolowy należy do związków egzogennych, które nie są produkowane przez organizm i należy je dostarczać w pożywieniu.

Olej z krokosza zawiera w sobie również silne antyoksydanty w postaci witaminy A oraz witaminy E, które biorą udział w procesie zwalczania wolnych rodników, co z kolei ma ogromny wpływ na opóźnienie starzenia się organizmu.

Olej z krokosza jest ceniony między innymi z uwagi na zawarty w nim kwas linolowy
Olej z krokosza jest ceniony między innymi z uwagi na zawarty w nim kwas linolowy123RF/PICSEL

Olej krokoszowy dzięki zawartości wielu składników aktywnych jest polecany do łagodzenia stanów zapalnych skóry, dlatego powinny włączyć go do diety osoby borykające się m.in. z trądzikiem czy łuszczycą.

Olej z krokosza reguluje poziom glukozy we krwi, a więc zmniejsza także ryzyko rozwinięcia się cukrzycy. Po olej krokoszowy, z uwagi na wspomniany już, zawarty w nim kwas linolowy, powinni sięgać seniorzy, ponieważ kwas linolowy spowalnia proces utraty mineralnej kości.

Olej krokoszowy wykazuje również właściwości przeciwbólowe, przeciwskurczowe, oczyszczające i napotne.

Olej z krokosza - przeciwwskazania

Oleju z krokosza nie powinny spożywać kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz osoby uczulone na krokosz barwierski. Ponadto oleju z krokosza nie powinny spożywać dzieci bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

"Ewa gotuje": Pieczona gęśPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas