Konfitura z czarnego bzu
Z miętą pieprzową i cytryną.
Składniki:
●1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu
●ok. 400-500 g cukru
●sok z 1/2 cytryny (więcej, jeśli podczas duszenia konsystencja jest zbyt płynna)
●2/3 szklanki mocnego naparu mięty pieprzowej
Przygotowanie:
1. Owoce umyj, osusz, oddziel je od gałązek, np. za pomocą widelca. Przełóż do garnka, dodaj napar z mięty, cukier oraz połowę soku z cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś dalej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej w połowie duszenia dodaj resztę soku z cytryny i gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (wg uznania).
2. Przełóż do wyparzonych suchych słoików i natychmiast szczelnie zamknij. Warto zapasteryzować.