Konfitura z czarnego bzu

Z miętą pieprzową i cytryną.

Konfitura z czarnego bzu - tradycyjna, z Mazowsza
Konfitura z czarnego bzu - tradycyjna, z Mazowsza123RF/PICSEL

Składniki:

●1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu

●ok. 400-500 g cukru

●sok z 1/2 cytryny (więcej, jeśli podczas duszenia konsystencja jest zbyt płynna)

●2/3 szklanki mocnego naparu mięty pieprzowej

Przygotowanie:

1. Owoce umyj, osusz, oddziel je od gałązek, np. za pomocą widelca. Przełóż do garnka, dodaj napar z mięty, cukier oraz połowę soku z cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś dalej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej w połowie duszenia dodaj resztę soku z cytryny i gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (wg uznania).

2. Przełóż do wyparzonych suchych słoików i natychmiast szczelnie zamknij. Warto zapasteryzować.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas