Kontrastowe ciasta
Czerń i biel to kontrastowe, a jednocześnie bardzo uniwersalne połączenie. Fantastycznie się sprawdza w naszej garderobie, dlaczego więc nie wypróbować go na talerzu?

Ciasto zebra
Składniki
- 1 opakowanie ciasta jogurtowego np. Delecta
- 3 łyżki kakao
- 4 jaja
- 150 ml mleka
- 175 g masła
Sposób przygotowania
Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygotowaniu!
Mieszankę do domowego wypieku ciasta jogurtowego przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast jogurtu mleko, a następnie masę dzielimy je na 2 części.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu). Dużą keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40−45 minut.

Ciasto czekoladowe z winogronami
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego np. Delecta
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia np. Delecta
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 150 g winogron bezpestkowych
- dekoracja
- 1 tabliczka białej czekolady
- 20 g masła
- 40 g kwaśniej śmietany
- 1 laska wanilii
- kiść ciemnych winogron do przybrania
- 2 świeże figi lub garść suszonych fig np. Bakalland
- 1 opakowanie płatków czekoladowych np. Decorada
Ciasto czekoladowe z winogronami i figami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.
Na początku winogrona myjemy i kroimy w połówki. Równolegle piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy. W drugiej zaś mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.