Kontrastowe ciasta

Czerń i biel to kontrastowe, a jednocześnie bardzo uniwersalne połączenie. Fantastycznie się sprawdza w naszej garderobie, dlaczego więc nie wypróbować go na talerzu?

Ciasto zebra
Ciasto zebramateriały prasowe

Ciasto zebra

Sposób przygotowania

Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygotowaniu!

Mieszankę do domowego wypieku ciasta jogurtowego przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast jogurtu mleko, a następnie masę dzielimy je na 2 części.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu). Dużą keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40−45 minut.

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria Kulinaria
Ciasto z polewą
Ciasto z polewąmateriały prasowe

Ciasto czekoladowe z winogronami

Ciasto czekoladowe z winogronami i figami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.

Na początku winogrona myjemy i kroimy w połówki. Równolegle piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy. W drugiej zaś mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.

Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas