Reklama

Kontrastowe ciasta

Czerń i biel to kontrastowe, a jednocześnie bardzo uniwersalne połączenie. Fantastycznie się sprawdza w naszej garderobie, dlaczego więc nie wypróbować go na talerzu?

Ciasto zebra

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta jogurtowego np. Delecta
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jaja
  • 150 ml mleka
  • 175 g masła

Sposób przygotowania

Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygotowaniu!

Mieszankę do domowego wypieku ciasta jogurtowego przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast jogurtu mleko, a następnie masę dzielimy je na 2 części.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu). Dużą keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40−45 minut.

Reklama


Ciasto czekoladowe z winogronami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego np. Delecta
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia np. Delecta
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 150 g winogron bezpestkowych

Składniki - dekoracja

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 20 g masła
  • 40 g kwaśniej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • kiść ciemnych winogron do przybrania
  • 2 świeże figi lub garść suszonych fig np. Bakalland
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych np. Decorada

Ciasto czekoladowe z winogronami i figami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.

Na początku winogrona myjemy i kroimy w połówki. Równolegle piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy. W drugiej zaś mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia. 

Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy