Koperkowa z kurczakiem
Po 1. roku życia warto wprowadzić do menu dziecka zupę koperkową. Z pewnością posmakuje maluchowi.
Składniki:
- 100 g mięsa z kurczaka
- 200 g włoszczyzny
- łyżeczka masła
- 1-2 łyżki śmietany
- jajko
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
Przygotowanie:
1. Starannie oczyść i umyj warzywa. Dokładnie opłucz mięso.
2. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie.
3. Odcedź mięso i warzywa (marchewkę pokrój w talarki i włóż z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku.
4. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewaj je bardzo cienkim strumieniem do wrzącej zupy tak, by powstały niewielkie kluseczki.
5. Potem zagotuj zupkę, dopraw ją śmietaną oraz resztą drobno pokrojonego koperku.