Kopytka

Jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań obiadowych (jedynym pracochłonnym elementem przygotowywania kopytek jest mielenie ziemniaków). Warto przypomnieć sobie ten klasyczny przepis.

Kopytka z boczkiem smakują najlepiej
Kopytka z boczkiem smakują najlepiej123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku (przez 20-25 min.), odcedzamy, pozostawiamy do przeschnięcia. 

2. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Masa powinna być gładka, bez grudek.

3. Do masy wbijamy jajko, dodajemy przesianą mąkę i (większą) szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem, szybko energicznie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby posypujemy je mąką.

4. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, z każdej formujemy dłońmi wałek, który kroimy ostrym nożem pod skosem, tworząc kopytka (nie dłuższe niż 2 cm). 

5. Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją (możemy też trochę posolić). Ostrożnie wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy, aż zaczną wypływać.

6. Boczek i cebulę kroimy w kostkę (bardzo drobną) i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na kopytka.


INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas