Kopytka i kluski aż palce lizać!

Żelaziaki, czyli wielkopolskie kluski z surowych ziemniaków, a może kopytka, zwane szagówkami? Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami i wybierz swoje ulubione.

Podstawową wersję kopytek przygotujesz z ugotowanych zmieniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka
Podstawową wersję kopytek przygotujesz z ugotowanych zmieniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka123RF/PICSEL

W kuchni "Dzień Dobry TVN" Beata Kartowicz podzieliła się swoimi przepisami na kluski i kluseczki, które my, Polacy, wprost uwielbiamy.

Na pierwszy ogień poszły kopytka, które można przygotować z różnymi dodatkami. Podstawą jest ciasto przygotowane z ugotowanych i zmielonych ziemniaków (400 g), mąki pszennej (1/2 szklanki) i ziemniaczanej (2 łyżki) oraz jajka (1 szt.). Beata Karpowicz zaproponowała dwie wersje kopytek: z burakami (200 g pure) oraz ze szpinakiem (150 g podsmażonego).

Składniki na ciasto zagniatamy, gdyby było za rzadkie dodajemy mąkę pszenną. Następnie formujemy wałeczki, które kroimy po skosie na małe, około 4-centymetrowe, kawałki. Wrzucamy je partiami do gotującej się i posolonej wody. Jak tylko wypłyną - wyciągamy!

Obejrzyj poniższy materiał i dowiedz się, jak przygotować kluski szare oraz z czym można podawać kopytka:

x-news/INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas