Koreański kurczak z ryżem i brokułem
Przedstawiamy wyjątkowy przepis na pysznego kurczaka po koreańsku. Intensywna marynata oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Składniki
- 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
- 1 brokuł
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka wina ryżowego
- 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 cm imbiru startego na tarce
- • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- • 3 łyżki miodu
- • 2 łyżeczki oleju sezamowego
- • szczypta pieprzu
- • sezam do posypania
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
2. Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.