Reklama

Reklama

Koreański kurczak z ryżem i brokułem

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na pysznego kurczaka po koreańsku. Intensywna marynata oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Składniki

  • 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
  • 1 brokuł
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Składniki

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 cm imbiru startego na tarce
  • • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • • 3 łyżki miodu
  • • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • • szczypta pieprzu
  • • sezam do posypania

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.

Reklama

2. Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje