Korzeń taro: Wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom

Korzeń taro - znany również pod nazwą kolokazja jadalna lub kleśnica jadalna - nie tylko stanowi bogate źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy i trawienny oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Taro to gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych. Nie ma łodygi, a długie liście kształtem przypominające serce wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają nawet dwa metry. Za miejsce pochodzenia taro uważa się Azję. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie i stanowi ważną część diety mieszkańców krajów Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Coraz większą popularność zyskuje też w krajach Europy. Niedawno to egzotyczne warzywo zagościło również w Polsce. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem taro jest oczywiście kolokazja jadalna. Poza zastosowaniem kulinarnym coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowotne właściwości tej rośliny.

article cover
©123RF/PICSEL

Wartości odżywcze korzenia taro

©123RF/PICSEL

Korzeń taro stanowi bogate źródło związków organicznych oraz minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera między innymi znaczną ilość błonnika, węglowodanów oraz witamin: A, C, E, B6 oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nim także magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, mangan oraz miedź.

Taro wspomaga trawienie

Wysoka zawartość błonnika (pojedyncza porcja taro pokrywa 27 procent dziennego zapotrzebowania) sprawia, że korzeń taro doskonale wspiera działanie naszego układu pokarmowego. Włączając go do swojej diety, możemy pozbyć się uczucia ciężkości, wyeliminować wzdęcia oraz bolesne skurcze i zapewnić sobie regularność wypróżnień.

Profilaktyka nowotworu

Korzeń taro odgrywa decydującą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Wysoka zawartość witaminy A, witaminy C oraz przeciwutleniaczy występujących w korzeniu wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga wyeliminować wolne rodniki, które mogą powodować mutację zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Włączając kolokazję jadalną do swojej diety, zwiększamy szansę na uniknięcie nowotworu.

Cukrzyca

©123RF/PICSEL

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, który reguluje proces wydzielania insuliny oraz glukozy w organizmie, korzeń taro może skutecznie minimalizować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu pierwszego oraz cukrzycy typu drugiego.

Ciśnienie krwi oraz serce

Wysoka ilość potasu sprawia, że korzeń taro może łagodzić presję wywieraną na naczynia krwionośne, a w dłuższej perspektywie zmniejszać ciśnienie krwi i ryzyko uszkodzenia mięśnia sercowego i wystąpienia innych chorób sercowo-naczyniowych.

Wzrok

Korzeń taro zawiera antyoksydanty oraz beta-karoten, które bezpośrednio przyczyniają się do poprawy zdolności widzenia oraz hamują szkodliwą działalność wolnych rodników.

Zdrowa skóra

Witamina A oraz witamina E, które występują w korzeniu taro, pomagają chronić naszą skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, poprawiają jej ogólny stan i eliminują przyczyny chorób dermatologicznych. Dzięki ich korzystnemu wpływowi rany czy blizny po trądziku goją się znacznie szybciej.

Układ odpornościowy

©123RF/PICSEL

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C korzeń taro ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i sprawia, że nasz organizm jest w stanie bronić się przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. Ponadto witamina C działa jako przeciwutleniacz, który częściowo zapobiega rozwojowi wielu chorób.

Anemia

Minerały i witaminy, które znajdziemy w korzeniu taro, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi pobudzają produkcję krwinek czerwonych oraz nowych komórek, poprawiają dotlenienie organizmu i przepływ krwi przez nasze ciało oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia niedokrwistości.

Uwaga

Jednym z minusów korzenia taro jest jego kaloryczność. 100 gram korzenia zawiera około 112 kalorii, co może okazać się problematyczne w przypadku osób dbających o linię. Oprócz tego korzeń taro zawiera znacznie więcej węglowodanów niż ziemniaki, co również może negatywnie wpłynąć na twoje ciało, powodując nadwagę. Jeśli jednak zachowasz zdrowy rozsądek i korzeń taro zagości w twojej diecie w odpowiednich ilościach, nie ma powodu do obaw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas