Korzenne ciasteczka na choinkę

Takie ciasteczka smakują wspaniale, ale robienie ich jest doskonałą zabawą dla całej rodziny. Poza tym pięknie wyglądają na choince.

Korzenne ciasteczka są idealne na święta Bożego Narodzenia.
Korzenne ciasteczka są idealne na święta Bożego Narodzenia. materiały prasowe

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (300 g)
  • 2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 100 g miodu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki: imbiru i kardamonu  

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • białko jaja kurzego
  • Kolorowe barwniki spożywcze      

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.

2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.

3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.

5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st. C.

6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas