Korzenne ciasteczka na choinkę
Takie ciasteczka smakują wspaniale, ale robienie ich jest doskonałą zabawą dla całej rodziny. Poza tym pięknie wyglądają na choince.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g)
- 1 i 3/4 szklanki mąki (300 g)
- 2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
- 100 g miodu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki: imbiru i kardamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (150 g)
- białko jaja kurzego
- Kolorowe barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st. C.
6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.