Kotleciki makaronowe ze smażonym porem
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i drobno siekamy.
Składniki:
- Makaron np. Lubella gniazda wstążki 400 g
- Por 2 szt.
- jajko 2 szt.
- Bułka tarta 150 g
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Tymianek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i drobno siekamy. Surowe pory oczyszczamy i kroimy na małe kawałki a następnie mieszamy z makaronem. Do powstałej w ten sposób masy wbijamy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz ¾ bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy, po czym formujemy owalne kotleciki, niewielkiej wielkości. Następnie obtaczamy je w pozostałej części bułki tartej. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju, średnio po 5 minut na każdą stronę. Danie można serwować np. z sosem czosnkowym.