Kotleciki rybne
Smaczna przekąska.
Składniki:
- 60 dag filetów rybnych (dorsz, tilapia, mintaj)
- 1 jajko
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- 1 cebula
- olej
- bułka tarta
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklij na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku. Filety drobno posiekaj ostrym nożem, dodaj jajko, odciśniętą bułkę, przesmażoną cebulkę, posiekaną natkę, suszony czosnek niedźwiedzi. Całość przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
2. Masę włóż na 30 minut do lodówki. Uformuj kulki, lekko spłaszczając je dłonią. Kotlety obtocz w bułce tartej, smaż na małym ogniu, aż będą złociste. Udekoruj plastrami cytryny. Kotlety te są świetnym daniem obiadowym lub na zimno, do kanapek.